· Door NLG · In NLG nieuws

Coen van Ham op BNR Radio over provisieverbod

In zijn hoedanigheid als voorzitter van de Noordeloos Groep geeft Coen van Ham zijn reactie op het provisieverbod voor complexe producten dat 1 januari 2013 ingaat. In het tien minuten durende radio-interview breekt Van Ham een lans voor de adviseur.

“Advies blijft maatwerk en daarom noodzakelijk. Zeker in geval van complexe producten is het onverstandig als de consument zelf gaat pionieren. De situatie van de klant – zijn wensen en behoeften – moeten zorgvuldig in kaart worden gebracht zodat duidelijk wordt wat ie precies nodig heeft en dan pas moet gekeken worden welk product daarbij past. Daarvoor heeft de klant begeleiding nodig. Het product is dus slechts het slotstuk. Een vergelijkingssite kan voor een bepaald soort producten een uitkomst bieden, maar niet voor complexe producten.”

Van Ham is niet bang dat het provisieverbod leidt tot onbetaalbaarheid van het advies. “Veel kantoren doen het al veel langer op deze manier. Transparantie kan de klant hooguit afschrikken, maar het is veel zuiverder. Ook wordt duidelijk dat er geen commerciele relatie met de aanbieder is.” Ten aanzien van complexe producten is zijn ervaring dat mensen daar moeite mee hebben alsook dat zij vanwege de component gemak de voorkeur aan een adviseur geven.

Zie ook: https://www.bnr.nl/