· Door NLG · In Verzekeringsnieuws

Schade jaarwisseling tussen de €10-12 miljoen

Met oud en nieuw zijn vermoedelijk zo’n 32 branden door vuurwerk veroorzaakt, ongeveer zeven minder dan een jaar eerder. Dat meldt de Stichting Salvage, een samenwerkingsverband van de gezamenlijke Nederlandse brandverzekeraars. Het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat tijdens de jaarwisseling tussen de €10 tot 12 miljoen aan schade is veroorzaakt aan woningen en auto’s.

In totaal kwamen er 87 meldingen van branden binnen, 41 op oudjaarsdag en 46 op nieuwjaarsdag. De stichting spreekt van een ‘redelijk rustige’ jaarwisseling, hoewel er ook een aantal ernstige branden is geweest. “Bij twee van deze branden gaat het waarschijnlijk om een miljoenenschade en bij drie van deze branden is vuurwerk de vermoedelijke oorzaak”, aldus de hulporganisatie.

Van alle meldingen had 36,8 procent vuurwerk als vermoedelijke oorzaak. Dit betekent een lichte daling ten opzichte van de jaarwisseling 2016-2017 (38,4%), maar nog altijd een sterke stijging ten opzichte van bijvoorbeeld de jaarwisseling 2010-2011 (29,1%).

Miljoenenschade in Boxmeer

Bij een appartementencomplex in Buren, waar mensen om medische redenen begeleid wonen, kwam een bewoonster om het leven. In Boxmeer was er een zeer grote brand in een opslagloods, waardoor een miljoenenschade ontstond. Ook bij een bedrijfsverzamelgebouw in Oss ontstond ernstige brandschade. Deze branden waren allemaal in de vroege ochtend op nieuwjaarsdag. Bij zeven branden liepen slachtoffers letsel op. De aanloop naar de jaarwisseling was volgens Salvage redelijk druk, maar na 23.30 uur kwamen bij de alarmcentrale vrijwel geen meldingen meer binnen.

Divers schadebeeld

Volgens het Verbond noteren verzekeraars tal van brand- en schroeischades, variërend van lichte schade aan woningen en auto’s tot particuliere bezittingen die compleet in as zijn gelegd. Onder meer in Etten-Leur (meerdere woningen en auto’s zwaar beschadig) is de schade groot. In het Noord-Hollandse Berkhout ging een boerderij in vlammen op en ook in Zeist en Leeuwarden waren er woningbranden. In de grote steden was het, op Rotterdam na, iets rustiger qua schadebeeld in vergelijking met de vorige jaarwisseling.

Autobranden

Verzekeraars blijven verontrust over de autobranden: tijdens de jaarwisseling gingen er een kleine 200 in vlammen op in Nederland, en in de regio Utrecht waren ruim voor de jaarwisseling zelfs al bijna 30 autobranden. Het Verbond vindt het wel positief dat uit eerste inventarisaties van hulpdiensten en Brandweer Nederland blijkt dat het aantal incidenten tegen hulpverleners is afgenomen en dat de brandweer minder vaak hoefde uit te rukken.


Bron: AMweb