· Door NLG · In HRM nieuws

Zo biedt u zekerheid aan flexwerkers

Het aantal flexwerkers neemt toe. Inmiddels werkt een kwart van alle werknemers in Nederland met een flexibel dienstverband. Hoe ga je daar als werkgever mee om? En hoe bied je werknemers zekerheid als de werkdrukte in de zomer hoger is dan in de winter?

Attractiepark de Efteling heeft hier een oplossing voor bedacht: werknemers krijgen vaste contracten met het minimum aantal verwachte uren dat zij werken.

Zomerdrukte bij de Efteling

Van werknemers wordt verwacht dat ze zich flexibel opstellen en in de zomer extra beschikbaar zijn. De Efteling geeft er zekerheid voor terug: hoewel er in de winter minder werk is, zijn werknemers wel het hele jaar in dienst en aan het werk.

Samen met de campagne ‘Hoe Werkt Nederland?’ neemt de Efteling werkgevers en werknemers mee in een ritje in de Droomvlucht. “Wij werken natuurlijk in een park waar we heel afhankelijk zijn van de hoeveelheid gasten die langskomen. Afhankelijk van het weer, afhankelijk van de vakanties. Dus vinden we het ook belangrijk dat we kunnen schakelen in ons personeelsbestand,” zegt teammanager Marieke van Hek van de Efteling. Dat vraagt om flexibiliteit van de kant van de werknemer.

De werkgever doet er ook wat voor terug. Junior gastvrouw Megan Servaas is enthousiast over de zekerheid die ze heeft gekregen van het attractiepark: “Ik begon met seizoenswerk. Dat deed ik een paar seizoenen. Ik heb nu een contract voor onbepaalde tijd gekregen. Daar ben ik heel blij mee. Ik was helemaal verbaasd dat dat mocht.”

Aantal flexwerkers blijft groeien

De dynamische arbeidsmarkt vraagt van zowel werkgevers als werknemers dat ze zich aanpassen aan veranderingen. Het aantal flexwerkers in Nederland, waaronder seizoenswerkers vallen, is groeiende. In het eerste kwartaal van 2016 waren er 1,7 miljoen werknemers met een flexibel dienstverband, aldus het CBS. Dat is een kwart van alle werknemers. De groei van het aantal flexwerkers was het sterkst bij jongeren tot 25 jaar.